Improviseren tijdens onze werkweek op La Terra Saggia

Verbouwingen

Onze goed geplande werkweek begon met een domper…

Bij aankomst in Italië voelde ik me niet echt lekker. Gammel en verkouden. Ik deed een corona zelf-test. De uitslag was anders dan de vorige keren. Google moest uitkomst bieden wat twee duidelijke streepjes betekende. Het antwoord was helder: positief! Paniek in de tent en meteen verbannen naar mijn kamer.  Anja, die nog onderweg was met de auto vanuit Nederland en die dag zou arriveren, bleek zich ook al niet lekker te voelen. Gelijk bij aankomst een test: positief!…. Wat een stom toeval. Tot nu toe waren we beiden de dans ontsprongen en nu beiden op hetzelfde ongelukkige moment positief.

Maken van vloer in de groepsruimte

Het plan was om met Gianfranco, onze Italiaanse metselaar, de vloer van de toekomstige groepsruimte te maken. En een aantal vrienden zouden ons hierbij helpen.

Gianfranco had een paar helpers nodig die cement konden maken en het hem naar tweehoog konden brengen. Geen klus om zonder spierballen en veel goesting te doen. En aangezien in heel Italië grootse subsidie en verduurzamingsprojecten lopen, gesponsord door het EU verduurzamingsfonds was er geen beschikbare bouwvakker meer te vinden.

In onze gebrekkige Italiaanse communicatie hadden we begrepen dat wij voor helpers moesten zorgen en in hoe hij naar ons keek, zouden wij zelf niet voldoen! Het was duidelijk; we hadden spierkracht en jonge energie nodig. En we kregen het voor elkaar, twee vrienden uit Nederland en 2 jonge studenten, die via het principe van work-away bij ons wilden werken, gingen ons helpen.

En nu, nu wij dus positief bleken te zijn konden wij niet eens voor hen koken, of zelf  meehelpen. Frustrerend was het wel. En niet leuk voor onze vrienden.

Improviseren

Konden we onze Gianfranco wel laten komen? Hoe zat het met alle andere afspraken….? Alles cancelen leek geen optie. De afspraken die we buiten hadden konden we door laten gaan. Ik kreeg de eerste avond koorts en voelde me vrij beroerd. Anja was er beter aan toe en kon sowieso beter met Gianfranco communiceren, gezien haar Italiaanse vaardigheid. Opvallend was dat de Italianen, die kwamen, ontspannen reageerden op het nieuws dat we covid hadden… O maar Omikron…mondkapje op en afstand houden!

Gianfranco bleek gevoelig voor de aanwezigheid van mannen. Daar had hij wat betreft de bouwactiviteiten meer vertrouwen in en hij richtte zich steeds tot hen ook al verstonden ze hem nauwelijks.

Heel snel vonden onze vrienden hun ritme in wie wat deed…Peter kookte en was een meester in het sjouwen/opruimen en reorganiseren van onze gebouwen en tuin. Willem bekommerde zich over alle timmerwerkzaamheden. 

 

Onze jongelui werden ingezet voor het zwaardere werk. En zwaar werk was het! Vooral het in de betonmolen kieperen van 25 kg zware cement zakken. Gianfranco sprak  geen woord buiten zijn Italiaanse dialect, was moeilijk te begrijpen en dat frustreerde hem ( en ons ook!)…We hadden geen idee hoe lang het zou duren om onze vloeren gelegd te krijgen…sommigen hadden er een hard hoofd in, maar Anja en ik waren optimistischer…

Samen werden er allerlei manieren gevonden om goed en makkelijker met elkaar te werken: er werden katrollen aangelegd om emmers cement en stenen naar boven te krijgen, een truc werd bedacht om de zakken cement makkelijker in de betonmolen te krijgen was. Gianfranco bleek een meester in zijn vak en bovendien vonden we via onze buurman Giovanni toch nog die schaarse, jonge, Italiaanse bouwvakker, uit hetzelfde dorp afkomstig als GF. Gianfranco helemaal in zijn nopjes!

Voor onze helpers bleven er genoeg andere klusjes over. Klussen in huis die al lang hadden moeten wachten op een handig iemand. Zoals het ophangen van gordijnen, planken maken in een kast, de overkapping van het terras bij de tuinkamer, een composttoilet plaatsen, gras heel veel grasmaaien…. 

Wat begon met een domper en veel onzekerheid, keerde ten goede. In twee weken tijd ligt er nu een mooie vloer in de groepsruimte, de twee kamers boven de groepsruimte en in de zijkamers. De muurtjes onder de raamopeningen zijn gemetseld en gestuct. Over een tijdje kozijnen en glas erin, een vloertje uitkiezen en we hebben een prachtige groepsruimte!

Cookies...

Wij gebruiken cookies om de surfervaring op de website te verbeteren. Bekijk alles in onze Privacybeleid.
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.